Menstruační pomůcky jsou pro nás opět dostupné v kamenných obchodech

24.06.2024

Už je to tak. Vyhovující menstruační pomůcky pro sexuální pracovnice jsou po dlouhých měsících zpátky v českých kamenných obchodech. Konkrétně v obchodech drogerie Rossmann, která jako jediná velká drogerie v ČR nabízí menstruační mořské houby.

Shodou okolností se jedná o nejméně zdravotně závadnou menstruační pomůcku pro sexuální pracovnice. Dříve se v našem oboru běžně používaly houbičky na nádobí. A to se nám podařilo změnit:

Z důvodů, o kterých nevíme nic bližšího, přestala firma Rossmann před několika měsíci prodávat menstruační mořské houby na území ČR. Zřejmě proto, že netušila, jak je to pro naši komunitu důležité.

Na žádost sexuálních pracovnic jsme s firmou Rossmann začali komunikovat, vysvětlovat situaci a ode dneška se menstruační mořské houby opět vracejí do českých kamenných prodejen.

Proč je to pro nás tak důležité? A proč nás sexuální pracovnice požádaly o to, abychom to řešili a abychom začali jednat s firmou Rossmann? To se dozvíte níže v tomto článku. Usaďte se na to pohodlně, je to dlouhý příběh.

Dlouhé roky se v sexbyznysu vědělo o tom, že velká část sexuálních pracovnic v ČR používá houbičky na nádobí jako menstruační. Aspoň to tak bylo, než jsme začali o této problematice mluvit. A než se z nich stalo téma i v médiích.

Používání houbiček na nádobí totiž bylo jednou z těch věcí, které vám bohužel připadají normální, když se pohybujete v sexbyznysu. V roce 2020 nás ale poprvé upozornili odborníci na všechna možná zdravotní rizika, která to přináší. A my jsme pochopili, že taková běžná praxe není v pořádku. Že bychom to měli změnit.

Pak přišel covid a například Ministerstvo zdravotnictví ČR bylo zahlceno úplně jinými problémy, než je zrovna způsob používání houbiček na nádobí v sexbyznysu. Jakmile covid ustoupil, kontaktovali jsme znovu ministerstvo a vrátili jsme se k této problematice.

Ve spolupráci s úřady a odborníky jsme našli menstruační pomůcku, která vyhovuje sexuálním pracovnicím, ale je méně riziková než houbičky na nádobí. A hlavně je k tomu přímo určena. Jedná se o menstruační mořské houby.

Bohužel už několik let je situace taková, že většina sexuálních pracovnic v ČR si nemůže dovolit přestat pracovat během menstruace. A gynekologové mají výhrady i proti menstruačním mořským houbám. Je ale potřeba vnímat realitu.

Sexuální pracovnice zkrátka budou používat menstruační houbičky, ať se nám to líbí, nebo ne. V praxi jde o to, jestli budou používat o něco zdravější menstruační mořské houby, nebo zdravotně závadné houbičky na nádobí. A právě proto menstruační mořské houby prosazujeme.

Vypadalo to, že naše úloha pomalu končí. Že už bude potřeba o tom jenom pořád dokola mluvit, informovat o tom na sociálních sítích a doporučovat sexuálním pracovnicím zdravější alternativu k houbičkám na nádobí, tedy menstruační mořskou houbu. Ale zhruba před rokem se ukázalo, že problém není ani zdaleka vyřešen.

Z velkých obchodních řetězců v ČR totiž v loňském roce úplně bez varování zmizely právě menstruační mořské houby. A nastala z našeho pohledu velmi zvláštní situace. Když kterákoliv jiná žena v ČR dostane menstruaci a nejde o pozdní večerní hodinu, může si koupit menstruační pomůcky v nejbližší drogerii.

Sexuální pracovnice už pak tuto možnost neměly. Nemohly si v případě náhlé menstruace rychle doběhnout do drogerie a koupit si tam menstruační houbičky. Musely si neustále hlídat, jestli mají dostatek menstruačních houbiček.

Jestli je mají po ruce a jestli není potřeba si je objednat z některého malého eshopu, přičemž doručení menstruačních houbiček z eshopu trvá zhruba tři dny. Došlo zkrátka k tomu, že pro sexuální pracovnice nebyly menstruační pomůcky stejně dostupné jako pro většinovou populaci.

Náš spolek založila v roce 2016 přímo sexuální pracovnice s vysokoškolským vzděláním. Řešíme cokoliv, o co nás sexuální pracovnice požádají. Ale naše práce je taky vidět potenciální problémy a mít plán pro případ, že by nastaly.

Nikdo z odborníků ale nechtěl, aby se sexuální pracovnice vracely od menstruačních mořských houbiček k houbičkám na nádobí. To by se mohlo stát ve chvíli, kdy by těch několik eshopů přestalo existovat a mořské houby by byly v ČR definitivně nedostupné.

Proto jsme už před časem kontaktovali Ministerstvo zdravotnictví ČR a Hygienickou stanici Hlavního města Prahy. Požádali jsme je o radu, jak se máme připravit na situaci, že by menstruační mořské houby nebyly v ČR k dostání vůbec.

Nebylo pro ně vůbec jednoduché najít řešení, které by nám aspoň trochu pomohlo. Protože takové problémy běžně neřeší. A chvíli to vypadalo, že v tržní ekonomice to stát možná ani řešit nemůže a neumí.

Což by bylo pochopitelné. Tržní ekonomika je tržní ekonomika. A jinak nám úřady vždycky pomohly, ať už řešíme jakýkoliv problém. Takže bychom jim to neměli za zlé. Nakonec jsme ale od úřadů dostali pár rad, jak postupovat. Doporučili nám tehdy následující:

• dokud menstruační mořské houby někde na českém trhu jsou, nakupovat je do zásoby
  • zjistit, jestli nejsou ještě někde ve skladech (v obchodech nebo v neziskových organizacích)
  • v krajním případě začít dovážet menstruační mořské houby ze zahraničí

Ve stejné době jsme měli zpětnou vazbu od firmy Rossmann, že chápou problémy naší komunity, které souvisejí s nižší dostupností menstruačních pomůcek. Ale že nevědí, jak nám pomoct.

Zhruba po dvou týdnech se nám ozvala firma Rossmann s tím, že má pro nás dobrou zprávu. Menstruační mořské houby se ode dneška vracejí do kamenných obchodů, takže dostupnost vyhovujících menstruačních pomůcek je prakticky stejná pro sexuální pracovnice i pro většinovou populaci.

Podle nás možná hraje roli to, že firma Rossmann sídlí v Rakousku. To zní logicky, že rakouská firma by se mohla zajímat o nižší dostupnost menstruačních pomůcek, když se k ní tyto informace dostanou.

Každopádně je to skvělá zpráva a jsme moc rádi za všechny sexuální pracovnice v ČR, že se řešení nakonec našlo. Budeme průběžně sledovat, jestli menstruační houbičky v kamenných obchodech opravdu zůstávají.

Můžeme vám slíbit, že se budeme zabývat každým problémem v oboru, na který nás upozorníte a budete nás žádat o pomoc. Budeme průběžně sledovat, jestli menstruační houbičky opravdu zůstanou v kamenných prodejnách.

A budeme dál informovat sexuální pracovnice o tom, že houbičky na nádobí nejsou vhodná menstruační pomůcka. Protože to je naše práce jako spolku založeného přímo sexuální pracovnicí, který průběžně komunikuje s většinou sexuálních pracovnic v ČR.